Diyabetliler İçin Etiket Okuma Tavsiyeleri

Okuma Süresi: 2 dakika

Diyabet, vücut kan şekeri seviyelerini düzgün bir şekilde düzenleyemediğinde ortaya çıkan kronik tıbbi bir durumdur.

Üç ana diyabet türü vardır: Tip 1 diyabet (tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde gelişir ve önlenebilir değildir, insülin enjeksiyonları gerektirir), tip 2 diyabet (diyet değişiklikleri, fiziksel aktivite, oral ilaçların kombinasyonuyla yönetilebilir) ve gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan sonra düzelir).

Tip 1 Diyabet Tip 2 Diyabet Gestasyonel Diyabet
  • Tipik olarak çocukluk veya ergenlik döneminde gelişir.
  • Önlenebilir değildir.
  • İnsülin enjeksiyonları gerektirir.
  • Diyet değişiklikleri, fiziksel aktivite ve oral ilaçların kombinasyonuyla yönetilebilir.
  • Hamilelik sırasında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan sonra düzelir.

Diyet; diyabet, özellikle de tip 2 diyabet yönetiminde çok önemli bir rol oynar.

Diyabetli kişiler; ilave şekeri azaltmak, sağlıklı yağları tercih etmek ve lif alımına odaklanmak gibi konulara odaklanarak diyetlerine fayda sağlayabilir. Böyle bir diyeti yönetmek için gıda etiketlerini okuyabilmek, güvenilir bir şekilde alışveriş yapmak için önemli bir beceridir.

Bu Splenda blog yazısında, gıda etiketlerini etkili bir şekilde okumanıza yardımcı olacak 5 ipucu bulacaksınız:

1. İçindekiler

Sakkaroz, fruktoz ve glikozun; şekerin kimyasal isimleri olduğunu biliyor musunuz?

Gıda üretiminde bazı bileşenlerin genel tüketicinin aşina olmadığı teknik isimleri vardır. Bu isimler sizi şaşırtabilir; bu nedenle tükettiğiniz gıdalardaki gizli şeker veya karbonhidrat kaynaklarını tespit etmek için içindekiler listesini taramayı öğrenmelisiniz. Ayrıca, bileşenler ağırlıklarına göre azalan sırada listelenir; bu nedenle şeker veya karbonhidratlar en üstte listeleniyorsa, bu daha yüksek bir içeriğe işaret ediyor olabilir.

2. Şekerin Eş Anlamlılarını Öğrenin

İlave şeker içeren besinler kan şekeri seviyesinin hızlıca yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle şeker hastaları ürünlerdeki ilave şeker miktarı konusunda dikkatli olmalıdır.

Şeker, gıda üretiminde yaygın olarak kullanılan çeşitli formlarda ve isimlerde gelir ve şeker hastaları genellikle bu isimlerden habersizdir. Ürünlerin içeriğinde görebileceğiniz şeker türleri aşağıdakilerden biri olabilir:

  • Pekmez
  • Bal
  • Akçaağaç
  • Mısır şurubu

Şekersiz ürünleri tercih etmeye başlarsanız ve Splenda gibi düşük kalorili tatlandırıcılar kullanırsanız yiyeceklerinizi daha az şeker eklenmiş bir şekilde tüketebilirsiniz.

3. Kalori ve Porsiyon Kontrolü

Kalori içeriğine ve porsiyon büyüklüğüne dikkat edin. Bunlar kilo yönetiminde, dengeli beslenmenin sürdürülmesinde ve genel sağlığın geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Kilonuzu yönetmek diyabet yönetimi için önemlidir ve porsiyon kontrolü, kalori alımını düzenlemeye yardımcı olur. Kilonuzu kontrol etmenize ve diyetiniz boyunca kalori alımını sınırlandırmanıza yardımcı olabilecek şunları deneyebilirsiniz:

  • Daha küçük tabaklar kullanın.
  • Şeker yerine tatlandırıcıları tercih edin.
  • Yiyecekleri kalorilerine göre sınıflandırmayı deneyin.

4. Referans Günlük Alım Miktarı

Tavsiye edilen günlük tüketim miktarı, bir besinin sağlık için ideal olarak tüketilmesi gereken miktarıdır. Bu miktar genellikle vitaminler, mineraller, proteinler, karbonhidratlar ve yağlar gibi besin değerleri için belirlenir.

Referans alım değerleri, beslenme uzmanları ve sağlık kuruluşları tarafından oluşturulan diyet kılavuzlarına dayanmaktadır. Gıda etiketlerindeki besin değeri, bir birey o gıdadan ortalama 1 porsiyon tükettiğinde belirli bir besin için o bireyin günlük ihtiyacının ne ölçüde karşılandığını gösterir.

Diyabetli kişiler gıda etiketlerindeki değerler konusunda daha dikkatli olurlarsa, ekstra kalori alımlarını otomatik olarak sınırlayabilirler.

5. Haberdar Olun

Lezzetten ödün vermeden şeker tadında düşük kalorili bir şeker alternatifi sunan Splenda Tatlandırıcılar, tüketicilerine sağlıklı bilgiler sunmayı taahhüt eder.

Gıda etiketlerinin ne anlama geldiğini anlamak ve tatlandırıcılar hakkında daha fazla bilgi edinip konuyla ilgili güncel kalmak için Yiyecek Etiketlerindeki Şeker sayfamızı ziyaret edin.

Gıda etiketlerini yorumlama konusunda emin olamıyorsanız veya özel diyet ihtiyaçlarınız için rehberliğe ihtiyacınız varsa bir diyetisyene danışmayı düşünebilirsiniz. Diyetisyenler, size kişiselleştirilmiş tavsiye ve öneriler sunabilirler.


 

Konuşacak daha pek çok şey olsa da bunlar, diyabetik bir tüketicinin ilk olarak göz önünde bulundurması gereken ana adımlardan bazılarıdır. Diğer yazılarımıza da göz atmak için Splenda blog’unu ziyaret edin ve yeni yazılarımız için @splenda_tr sosyal medya sayfalarımızı takipte kalın!

Sevebileceğiniz Tarifler

keyboard_arrow_up