Diyabet
Diyabet Nedir?
Belirtiler ve farklı türleri nelerdir?
Diyabet, kan şekerinin (kan glikozu da denir) çok yüksek olduğu bir durumdur. Bunun nedeni, vücudun insülin yetersizliği nedeniyle glikozu kullanamaması veya vücudun insülini normalde kullandığı gibi kullanamamasıdır (insülin direnci).
Kanımızdaki glikozu, karbonhidrat içeren herhangi bir yiyeceğin parçalanmasıyla elde ederiz. Karbonhidratlı yiyecekler arasında ekmek, pirinç, makarna, tahıl, patates, fasulye, mercimek, meyve, süt, şeker, bisküvi ve pastalar bulunur.
Diyabet tipleri
Tip 1 diyabet, vücudun insülin üreten hücrelere saldırıp onları yok etmesinden kaynaklanır. Her yaşta görülebilir ama gençler arasında daha yaygındır.
Tedavi
Geri döndürülemez değildir ve Tip 1 olan insanların kendilerine hayatları boyunca günde birkaç kez insülin enjekte etmeleri gerekir.
Türkiye’de diyabet hastası 12 milyon kişinin olduğu tahmin ediliyor.
Kilo vermenin risk altında olan kişilerde Tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ana risk faktörleri
- Obezite
- Ailede diyabet geçmişi
Tedavi
Geri döndürülemez değildir ve Tip 1 olan insanların kendilerine hayatları boyunca günde birkaç kez insülin enjekte etmeleri gerekir.
Bu tip diyabet gebelik sırasında meydana gelebilir. Genellik 20 ila 28. haftalar arasında teşhis edilir.
Bebek doğduktan sonra kendiliğinden geçer ama gebelikte diyabet geçmişi olan kadınların hayatlarının ilerleyen kısımlarında Tip 2 diyabete yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Aile hekiminizden yılda bir kez diyabet için sizi muayene etmesi otomatik olarak istenecektir. Başka gebelikler yaşamanız hâlinde, 20 ila 28. haftalar arasında gebelikte diyabet için test yaptırmanız gerekir.
Ana risk faktörleri
- Ebeveynlerde obezite
- Ailede diyabet geçmişi (ebeveyn, erkek kardeş veya kız kardeş)
- Açıklanamayan ölü doğum, yenidoğan ölümü
- Daha önceki gebelikte çok büyük bir bebek (4,5 kg veya üzeri)
- Daha önce gebelikte diyabet hastası olunması
- Güney Asya, Karayipler veya Orta Doğulu aile kökeni