Diyet Yaparken Tatlı İsteğinizi Nasıl Giderebilirsiniz?

Okuma Süresi: 4 dakika

Sağlıklı bir yaşam tarzı sadece diyetinizde veya egzersiz rutininizde geçici değişiklikler yapmakla ilgili değildir; fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınıza öncelik veren bütünsel bir yaklaşım benimsemekle de ilişkilidir. Bilinçli seçimler yaparak ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirerek daha yüksek bir yaşam kalitesinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Tatlı Krizlerini Anlamak

Tatlı krizleri özellikle kadınlar arasında son derece yaygındır. Nitekim kadınların %97’si ve erkeklerin %68’i, tatlı krizi de dâhil olmak üzere bir tür yiyecek aşermeleri yaşadıklarını belirtmektedirler. 1

Tatlı krizi geçiren kişiler tatlı bir şeyler yemek için güçlü bir dürtü hissederler ve yemek konusunda kendilerini kontrol etmekte zorlanabilirler. Bu durum bazen düzenli olarak tıkınırcasına yemeye veya aşırı kalori tüketmeye yol açabilir.

Kan Şekeri Roller Coasterı

Tatlı krizlerinin çoğu kan şekeri dengesizliğinden kaynaklanır ve sizi şeker krizi içinde bırakabilecek bir roller coaster etkisi yaratır. Çalışma prensibi şöyledir: Şeker tükettiğinizde kan şekeri seviyeniz yükselir ve vücudunuzun insülin salgılamasına neden olur. İnsülinin görevi kan şekerinizi güvenli bir aralığa geri düşürmektir. Ancak bazen insülin değeriniz yükselebilir ve kan şekeri seviyeniz olması gerekenden daha düşük olabilir.

Bu düşüş, enerjinizi ve şeker seviyenizi hızla yükseltebilecek gıdalara karşı güçlü istekleri tetikler.
Bu döngüden kurtulmak için protein ve sağlıklı yağlar gibi aşırı insülin salınımını önlemeye yardımcı olan gıdalar tüketmek çok önemlidir. Şeker alımını sınırlandırmak veya ideal olarak şekerden tamamen kaçınmak da kan şekerinizi sabit tutmanıza yardımcı olabilir.
Splenda Tatlandırıcılar gibi alternatiflerin, kan şekeri artışlarına neden olmadan tatlı isteğinizi tatmin etmek için mükemmel bir seçenek olabileceğini unutmamak gerekir. Kan şekeri seviyenizi etkilemeden tatlı bir lezzet sağlamak üzere tasarlanmış olan Splenda Tatlandırıcılar, şeker alımını yönetmek isteyen tüm kullanıcıların dostu bir seçimdir. Ayrıca, düzenli öğünler ve atıştırmalıklar da dâhil olmak üzere düzenli bir beslenme programının sürdürülmesi, sıklıkla tatlı krizlerine yol açan istenmeyen kan şekeri düşüşlerinin önlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Düşünce Etkisi

Örneğin stres, karaciğerinizin kan dolaşımınıza glikoz salgılamasına neden olarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açan kortizol hormonunu yükselterek tatlı krizlerinizi tetikleyebilir.2 Bu dalgalanmalar yoğun şeker isteğini tetikleyebilir, bu da stres yönetimini tatlı isteğinizi kontrol etmenin kritik bir parçası haline getirir.
Dahası, yetersiz uyku da şeker isteğinizin aşırı hızlanmasına neden olabilir.3 Yorgunluk, genellikle şekerli atıştırmalıklar formunda karşımıza çıkan hızlı enerji çözümleri aramanıza neden olabilir. Şeker alımını azaltmaya çalışırken yeterli kalitede uyuduğunuzdan emin olmanız çok büyük önem taşır.

Özetle, şeker isteğinizin altında yatan faktörleri anlamak, onları etkili bir şekilde yönetmenin anahtarıdır. Dengeli beslenme, stres yönetimi ve iyi bir uyku düzenine öncelik vererek kan şekeri seviyenizi sabit tutabilir ve Splenda Tatlandırıcılar gibi seçeneklerin de yardımıyla suçluluk duygusu yaşamadan veya kan şekerinizi yükseltmeden tatlı yiyeceklerinizin tadını çıkarırken tatlı krizleriniz üzerindeki kontrolünüzü yeniden kazanabilir ve diyet hedeflerinize bağlı kalabilirsiniz.

Tatlı Krizini Kontrol Altına Almak İçin İpuçları

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, kararlılık ve farkındalık gerektiren sürekli bir yolculuktur. Günlük yaşamınızda küçük, sürdürülebilir değişiklikler yaparak, uzun vadede fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınızı iyileştirmek için bir adım atabilirsiniz.

Tatlı krizlerini yönetmek de bu yolculuğun kritik bir parçasıdır. İşte bu krizlerle başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı önerilerimiz:

  • Chia tohumu: Chia tohumları yüksek oranda çözünebilirlif içerir, bu da daha uzun süre tok hissetmenize ve şeker isteğinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Baklagiller: Mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagiller iyi birer protein ve lif kaynağıdır. Bunları diyetinize dâhil etmek açlığınızı azaltmaya yardımcı olabilir ve açlık krizine girme olasılığını azaltır.
  • Fermente Gıdalar: Fermente gıdalar sağlıklı bir bağırsağın korunmasına katkıda bulunabilir, bu da iştahınızı ve gıda alımınızı etkileyebilir.
  • Tam Tahıllar: Tam tahıllar yüksek oranda lif içerir ve tok hissetmenize yardımcı olabilir.
  • Daha Fazla Sebze: Öğünlerinize daha fazla sebze eklemek tok kalmanıza yardımcı olabilir ve açlık nedeniyle tatlı krizlerine girmenizi önleyebilir.
  • Şekeri Değiştirmek: Şekeri Splenda ile değiştirmek, kalori alımını kontrol ederken şeker tadını hayatınızda tutmaya yardımcı olabilir. Diyetinize sadık kalarak tatlı isteğinizi tatmin edebilirsiniz.

Splenda ile Tatlı Çözümler!

İşte Splenda’yı diyetinize dâhil etmenin ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürürken tatlı isteğinizi gidermenin bazı yolları:

1. Sabah Desteği:

Sabah kahvenizi veya çayınızı Splenda ile tatlandırabilirsiniz. Splenda Tablet, aynı şeker tadına sahip sıfır kalorili bir ürün olduğundan, şekerin ilave kalorileri olmadan mükemmel ve tatlı bir dokunuş katar.

Gün boyunca diğer içeceklerinizde de şeker yerine Splenda kullanmaya devam edin; Buzlu Kahve, Latte veya bitki çayları. İşte size daha yaratıcı fikirler vermek için daha düşük kalorili kahve ve çay tariflerimizden bazıları!

2. Sağlıklı Tarifler:

Splenda’yı ister atıştırmalık olarak ister kahvaltılarınızda veya akşam yemeğinizden sonra tatlı olarak günlük öğünlerinize dâhil edin. Kahvaltılarınızda Muzlu Pankek veya Orman Meyveli Muzlu Vegan Smoothie Bowl olarak deneyebilirsiniz.

3. Suçluluk Hissettirmeyen Hamur İşleri Pişirin:

Yemek yapmayı seviyor musunuz? Yaptığınız hamur işlerinde şekeri Splenda ile değiştirin! Tariflerimizden birine bir şans verin: Mozaik kek, fırında sütlaç veya ıslak kek. Suçluluk duymadan aynı lezzetli tadı alacaksınız.

4. Ferahlatıcı İçecekler:

Ev yapımı soğuk çayınıza, meyveli smoothie’lerinize veya Bubble Tea’nize Splenda ekleyerek serinletici, düşük kalorili içecekler hazırlayın!

5. Tatlı ve Tuzlu:

Splenda hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir. Dengeli bir lezzet profili için soslarınızda ve marinatlarınızda deneyin. Bir dahaki sefere salata sosunu Sıcak Keçi Peyniri Salatası veya Tatlı Ekşi Soslu Tavuk tariflerinde deneyebilirsiniz!

Daha sağlıklı bir yaşam tarzı tatlı şeylerden vazgeçmek zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Taze meyveleri, düşük kalorili tatlandırıcıları, bitter çikolatayı, yoğurtlu parfeleri ve ev yapımı ikramları günlük rutininize dâhil ederek sağlıklı yaşam için çok yönlü bir yaklaşımı benimseyin. Bu sayede, sağlık ve zindeliğe olan bağlılığınızı sürdürürken hayatın tatlılığının da tadını çıkarabilirsiniz.

Sevebileceğiniz Tarifler

1. Yanovski S. Sugar and fat: cravings and aversions. J Nutr. 2003 Mar;133(3):835S-837S. doi: 10.1093/jn/133.3.835S. PMID: 12612163. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12612163/ 2. Sinha R, Jastreboff AM. Stress as a common risk factor for obesity and addiction. Biol Psychiatry. 2013 May 1;73(9):827-35. doi: 10.1016/j.biopsych.2013.01.032. Epub 2013 Mar 26. PMID: 23541000; PMCID: PMC3658316. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23541000/ 3. Taheri S, Lin L, Austin D, Young T, Mignot E. Short sleep duration is associated with reduced leptin, elevated ghrelin, and increased body mass index. PLoS Med. 2004 Dec;1(3):e62. doi: 10.1371/journal.pmed.0010062. Epub 2004 Dec 7. PMID: 15602591; PMCID: PMC535701. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15602591/

keyboard_arrow_up